juny 15

Les cinc claus de la felicitat sostenible, segons Sonja Lyubomirsky

Escrit per aadsera

Sonja Lyubomirsky ha fet estudis científics que constaten que el 40% de la nostra sensació de benestar està sota el nostre control, perquè depèn de les activitats intencionals que podem fer en el dia a dia. És clar que augmentar la felicitat durant un període de temps curt és més o menys fàcil. No obstant això, aconseguir que aquest estat de felicitat sigui perdurable en la vida és bastant més difícil. Lyubomirsky proposa cinc factors que porten a una felicitat sostenible:

1. - L'emoció positiva. Una forma bàsica d'augmentar la felicitat és procurar gaudir a la vida de molts moments feliços, com els que proporcionen l'alegria, els moments plaents, la curiositat, els estats de serenitat, la vitalitat, l'entusiasme, etc.
2. - El moment més oportú i la varietat. Els estats plaents són episòdics i ocorren a intervals irregulars. Per aconseguir que ofereixin el màxim de satisfacció cal aprendre a canalitzar-los fins al moment més oportú per al seu gaudiment. A més, cal mantenir una varietat d'activitats plaents per evitar caure en la rutina.
3. - El suport social. Les persones solem formar part d'una xarxa de relacions i contactes socials. La felicitat també depèn en bona mesura de la col·laboració dels altres, sobretot d'aquelles persones amb qui mantenim una relació forta i significativa: familiars, amics de confiança, etc. El suport emocional és important.
4. - Motivació, esforç i compromís. El viure amb més felicitat és també un aprenentatge. Per a això cal tenir motivació. Cal prendre la decisió de realitzar un programa de vida per a ser més feliç, posar l'esforç necessari i comprometre amb aquest objectiu a llarg termini.
5. - L'hàbit. L'esforç per començar requereix una gran dosi de determinació i energia, el que pot ser descoratjador. Afortunadament, les noves conductes per augmentar el benestar de forma duradora s'acaben convertint en bons hàbits amb la seva repetició i pràctica. Els hàbits saludables augmenten el benestar de forma sostenible.

Les cinc claus que proposa Sonja Lyubomirsky em semblen molt encertades. Són totes importants, especialment el suport social i la motivació, esforç i compromís. Sovint, en la vida, arrencar i posar-se en marxa és el més difícil.

Referència bibliogràfica:
Lyubomirsky, S. (2008). La ciencia de la felicidad. Barcelona: Urano.

Comentaris

Encara no hi ha comentaris. ¡Sigues el primer!

Deixar comentari

This item is closed, it's not possible to add new comments to it or to vote on it