agost 01

L'origen de la culpa

Escrit per aadsera

Els sentiments de culpa irracionals redueixen l'autoestima i poden arribar a anul·lar el criteri propi. No obstant això, la culpa en si mateixa és una cosa natural en l'ésser humà i té la funció positiva d'ajudar a governar els nostres impulsos i de facilitar l'estructuració social. Per comprendre millor la culpa i distingir entre culpa normal i culpa irracional convé conèixer el seu origen.

La culpa és un sentiment, una emoció cognitivizada basada en una emoció més bàsica: la vergonya. En el nen la vergonya sorgeix als 1 o 1.5 anys d'edat, mentre que la culpa ho fa als 3 o 4 anys. La culpa participa en la construcció del Jo en el subjecte. Els antropòlegs afirmen que totes les cultures de la humanitat, en major o menor mesura, promouen el sentiment de culpa. En general, podem diferenciar entre les cultures centrades en la culpa interna (les cultures occidentals) i les cultures centrades en la vergonya o deshonra social (les cultures orientals). A Occident la conducta social es regula mitjançant càstigs intrínsecs, aquells que són interns i personals, és a dir, a través de la pròpia consciència. En canvi, a Orient es prefereixen els càstigs externs basats en la vergonya.

En general, podem resumir la naturalesa dels sentiments de culpa en una frase del psiquiatre Carlos Castilla del Pino: "L'origen de la culpa és social, encara que l'experiència de la culpa sigui personal."

Comentaris

Encara no hi ha comentaris. ¡Sigues el primer!

Deixar comentari

This item is closed, it's not possible to add new comments to it or to vote on it