novembre 02

Entrevista sobre la loteria de Nadal

Escrit per aadsera

Recentment em van fer una entrevista sobre els aspectes psicològics de la loteria de Nadal. A continuació poso les preguntes que em van fer i les respostes que vaig donar.

En la seva opinió, per què ens agrada jugar a la loteria si està demostrat que les possibilitats que ens toqui un premi significatiu són molt escasses?
El reconegut psicòleg Daniel Kahneman va investigar com els éssers humans prenem decisions. Resulta que ho fem de manera heurística, per assaig / error, per intuïcions, per impressions subjectives. Fins i tot quan es tracta de temes racionals, les persones prenem decisions heurísticament en lloc de seguir un criteri lògic, racional i deductiu. És sorprenent que actuem així fins i tot en temes econòmics.

Molta gent del meu entorn juga tots els anys, però sempre, el dia que no li ha tocat, assegura que no tornarà a jugar. Quins mecanismes ens impulsen a tornar a jugar malgrat aquesta experiència negativa?
L'actitud davant la vida influeix molt. Les persones optimistes, alegres i amb bon humor tenen l'habilitat de saber veure l'ampolla mig plena en lloc de mig buida. Susan Vaughan diu que l'optimista no neix, sinó que es fa. Tots podem aprendre a ser optimistes.

Fins a quin punt creu que influeix en aquesta afició per la loteria el "joc social"? És a dir, el fet que entre diverses persones juguem un mateix número o un mateix dècim i es "comparteix la il•lusió".
Influeix molt. La part de "joc social" que té la loteria fomenta l'col•laborar, compartir i ser solidari. Per exemple en comprar participacions d'un número. És una influència sana que aporta alegria i benestar.

L'afició d'una persona per jugar a la loteria, pot ser perillosa en algun moment o en aquest tipus de jocs no hi ha gran risc d'addicció?
La loteria, i especialment la loteria de Nadal, té una funció social. No crec que hi hagi risc d'addicció. Les ludopaties són més freqüents en els jocs d'atzar que tenen premis immediats.